Historia

Cyberbonden Peter siktar på digital tillväxt

internetport

Peter Forslund är bondpojken från Kramfors som hittade kärleken i Hudiksvall och blev med IT-företag 2008. Idag är Internetport en etablerad uppstickare bland de stora IT-jättarna. En position som går helt i linje med affärsidéen om att vara en jordnära och snabbfotad aktör som levererar kvalitativt med den där extra kryddan av personlig touch.

Med huvudkontor i natursköna Hälsingland, närmare bestämt i Hudiksvall är man väl rotade. Här kommer verksamheten, idag med 17 anställda, att förbli även om framtiden innehåller lokala och nationella expansionstankar.

Fast hur kommer det sig att bondpojken med Lantbruksexamen hamnade inom IT-branschen?
– Jag är väl en lite udda fågel, säger Peter och ler underfundigt och berättar att dataintresset började som en hobby under uppväxten.
Efter skola och gårdsarbete varvade han ner bakom datorn bara för att upptäcka en värld av digitala betesmarker. Strax började han klura på olika kommunikationslösningar mellan parter i cyberrymden.
– Jag har alltid varit nyfiken och drivits av lusten att utveckla och förbättra saker, säger Peter.
När han så hamnade i Hudiksvall lades lantbruksdrömmarna i träda till förmån för digital frösådd i företaget Internetport 2008. Affärsidéen var att erbjuda hostinglösningar, webbhotell till företag. Kunderna kom främst från USA, England och Tyskland. Några år senare, då Norden hunnit ikapp utvecklingen fick Internetport alltmer fäste i Sverige.
Idag är Internetport, med över 13 000 kunder en väletablerad fullskaleleverantör av skräddarsydda IT-lösningar åt företag och privatpersoner huvudsakligen i Sverige. Affärsidéen är i grunden densamma idag som från början.
– Vi är den jordnära och prisvänliga uppstickaren på IT-himlen där vi alltid prioriterar kvalitativa och personliga kundlösningar framför kvantitet, menar Peter och kliver i stålhätteskorna redo för ännu en dag på gården i Nordmyra utanför Njutånger.
Jovisst, passionen för lantlivet råkade blomma upp igen, mellan bredbandslösningar och datahallar. En rejäl hästgård på 50 hektar i det naturfagra Nordmyra några mil utanför Hudiksvall förvärvades. Här bedrivs idag köttdjursverksamhet med hundratalet djur. En perfekt kombo enligt Peter.
– Faktiskt! Medan datajobbet utmanar geniknölarna laddar jag kropp och själ här med fysiskt arbete nära djuren på gården.

Cyberbonden, som liksom slutit cirkeln med att omge sig med det bästa av två världar, ser framtiden an. Den ständiga nyfikenheten och drivkraften, viljan att utveckla och förbättra pulserar fortfarande inom honom.
– Vi siktar på fortsatt etablering av kontor runtom i Sverige. I Gävle och Stockholm har Internetport redan etablerat sig, säger Peter Forslund och lyfter upp nytillskottet i familjen hunden Haze som liksom husse rör sig världsvant mellan kontorsmiljön på Internetport och lantlivet i Nordmyra.