För att få nätverk i telefonboxen kan du koppla den till en router eller medieomvandlare (där din fiberanslutning kommer in i hemmet).

Telefonboxens TELE-uttag (RJ11, vanlig tele-kabel) kopplas helst till det första telefonjacket, men kan kopplas till vilket telefonjack som helst – men ha i åtanke att IP-telefonin i så fall bara fungerar för samma telefonjack och efterkommande telefonjack. För att koppla telefonboxen till ett telefonjack behövs telefonpropp/mellanpropp.

IP-telefoni koppla in telefonbox

IP-telefoni till router

IP-telefoni basstation

Normalt sett så blir ditt gamla telefoniabonnemang hos din nuvarande leverantör uppsagt från att de mottagit vår porteringsförfrågan. I samband med nummerflytt åligger det den telefonoperatör som förlorar numret att även säga upp det abonnemang som numret tillhörde. Om uppsägningen missats av din gamla operatör bör du kontakta företaget och påtala att numret flyttats därifrån och att abonnemanget därför borde vara uppsagt.

Det tar 2-3 arbetsdagar om vi innehar nummerserien redan. Om vi behöver beställa nummerserie och invänta leverans kan det ta upp till 7 ytterligare arbetsdagar.

Vi tillämpar förskottsbetalning av våra bredbandsabonnemang och därför betalar du första månaden i efterskott och nästkommande månad i förskott när du väljer månadsfakturering. Vi tillämpar förskottsbetalning för att din betalning ska vara oss tillhanda innan vi förser er med leveransen av er nästa bredbandsperiod.

Första fakturan för bredband brukar normalt anlända inom cirka 10 dagar från aktiveringsdatum. Eftersom vi tillämpar förskottsfakturering brukar den första fakturan vara halverad om du beställt mitt i månaden eller tidigare.

Ska du använda en egen telefonbox för din IP-telefoni från Internetport så kan du utgå från skärmdumparna nedan. Exemplet nedan är för telefonboxen Cisco SPA112.

Konfiguration Cisco SPA112

Konfiguration Cisco SPA112

Konfiguration Cisco SPA112

 

Har du e-post som slutar på @internetport.nu loggar du in här.

Nej, du kan välja vilken bredbandsleverantör som helst för att använda IP-telefoni från Internetport. Vår IP-telefoni fungerar även med mobilt nätverk och ADSL.

Det är olika från router till router. Men har du köpt en router från oss (Asus RT-AC66U) så hittar du bruksanvisningar och snabbstarts-guide längst ner på den här sidan.

Hur kopplar jag in routern

• Logga in i kundportalen
• För musen över ”Mina tjänster” och välj ”IP-telefoni”
• Klicka in på ditt abonnemang, exempelvis ”IP-Telefoni Abonnemang-retail1”
• Klicka på knappen ”Samtalslista”

• Logga in i kundportalen
• För musen över ”Mina tjänster” och välj ”IP-telefoni”
• Klicka in på ditt abonnemang, exempelvis ”IP-Telefoni Abonnemang-retail1”
• Klicka på knappen ”Inställningar”

• Logga in i kundportalen
• För musen över ”Konto” och välj ”Redigera detaljer”
• Utför de ändringar du vill göra och klicka på ”Spara ändringar”

Enkelt , vi har inga uppsägningstider. Klicka på ”cancel” på din maskin i kontrollpanelen så kommer maskinen att avslutas före nästa faktureringsperiod. Observera skulle du ångra dig så måste du meddela oss så tar vi bort uppsägningen.

Det beror på hur mycket material du vill publicera på din vps. Men för att få igång din vps så behöver du minst 6GB disk på en Linux dist och minst 30GB på en Windows dist. Minne räcker med 512mb för Linux och 1024mb för Windows , om du ska köra applikationer så bör du ha mer minne. Fråga oss om du är osäker. Det går lätt att efterhand att skala upp kapacitet som disk , minne och cpu om du behöver ha mer kraft.

Du klickar på ”rebuild” och väljer önskat nytt operativsystem och väljer ”build” så byggs din nya maskin och inom nån minut ska den vara uppe för att andvändas.

Det går att flytta IP-adresser mellan servrar som är av samma typ. OpenVZ kan fritt flyttas mellan andra OpenVZ-servrar. Samma sak gäller kvm och VMware.

Du får en faktura från första dagen du startar upp en vps. Betala endast fakturan om du vill behålla din vps efter 30 dagar annars annulerar du bara din vps och fakturan går till makulerad och du betalar ingenting för dom 30 dagarna du testade.

Autogiro-ansökan sker via din internetbank, alternativt via autogiroblankett. Det är viktigt att alla fälten fylls i och att båda parter signerar blanketten. Skulle det vara så att betalaren och abonnemangsinnehavaren inte är densamma måste ansökan ske via autogiroblankett.

Kundportalen kan du hitta dina fakturor. Du kan även betala dem online direkt med bank eller kreditkort. Inloggning sker med din e-postadress och lösenord. Har du glömt ditt lösenord kan du begära ett nytt här.

Det går också bra att maila oss på ekonomi@internetport.se eller ringa 0650-40 20 00 för att få en ny faktura skickad till dig. Ekonomiavdelningen är bemannad måndag – torsdag mellan 9.00 – 12.00.

Internetport tar inte ut någon avgift för att flytta en tjänst till en ny adress. Notera att om det gäller flytt till ett annat stadsnät kan det tillkomma en startavgift. Priserna kan variera även om man behåller samma hastighet som tidigare.

Detta kan du göra genom att logga in på din internetbank. På sidan där du administrerar dina autogiron kan du välja att ta bort ditt autogiro till oss. När du tar bort ditt autogiro måste du meddela oss att fakturan ska gå ut som normalt via papper eller e-post.

Alla påminnelser och inkassokrav bör betalas. Om du redan betalt kapitalbeloppet på fakturan räcker det att du betalar in mellanskillnaden med samma fakturanummer som står på påminnelsen eller inkassokravet.

På fakturan finns ett sammandrag där vi redovisar för vad och vilken period fakturan avser. I kundportalen kan du även hitta fakturan och tjänsten där det står inom vilken tid den är i. Har du ingen inloggning till vår portal så kontakta oss så ordnar vi det.

Vi tar ut en fakturaavgift för pappersfaktura för att täcka kuvert, utskrift, porto och administrativa kostnader. Andra, och miljövänligare fakturaalternativ vi erbjuder, är e-postfaktura, autogiro och e-faktura. De alternativen är helt KOSTNADSFRIA! Kontakt oss för att ändra aviseringssätt till e-postfaktura. Vill du få e-faktura eller autogiro så kan du anmäla detta i din internetbank.

Alla priser presenteras på fakturan exklusive moms. Enligt faktureringsstandard specificerar vi momsen separat.

Den första fakturan avser generellt en längre period för att fasta avgifter faktureras i förskott. På fakturan kan du se för vilken period fakturan avser och för vilken tjänst. Notera även att det kan förekomma engångskostnader som startavgift eller avgifter för köp av utrustning, till exempel router, IP-telefon eller telefonidosa.

Vi fakturerar från det datumet då tjänsten eller tjänsterna aktiveras.

Om du råkar betala en faktura två gånger så kan du kontakta oss så betalar vi tillbaka det överskjutande beloppet.

Ja, det kan du.

• Logga in i kundportalen
• För musen över ”Mina tjänster” och välj ”IP-telefoni”
• Klicka in på ditt abonnemang, exempelvis ”IP-Telefoni Abonnemang-retail1”
• Klicka på knappen ”Samtalslista”

Ja, det kan du. Dock kan inte fler än 2 st ringa ut åt gången. Kontakta oss för mer information för att uppgradera abonnemanget.

Du ringer 9999 ifrån din IP-telefon för att lyssna av röstbrevlådan.

Om du vill stänga av röstbrevlådan så loggar du in i vår kundportal, och klickar på Mina Tjänster i huvudmenyn längst upp. Välj IP-telefoni så får du upp dina abonnemang. Välj det abonnemang du vill administrera. Klicka på Inställningar i menyn till vänster. Välj Röstbrevlåda.

Säkerställ att du har kopplat telefonen i rätt uttag för telefonkabeln. WAN-porten på telefonidosan ska sitta i LAN-uttaget på din router eller LAN-uttaget på din fiberkonverter. Säkerställ att telefonidosan får ström och är korrekt inkopplad. Om felet inte är avhjälpt efter att detta test är du välkommen att kontakta vår support som gärna hjälper dig att felsöka vidare.

Kortaste tiden att flytta ett telefonnummer är normalt 5 arbetsdagar. Vi rekommenderar att nummerflytten sker samtidigt med den eventuella uppsägningstiden du har hos din gamla operatör. I annat fall finns risk att du får betala dubbelt, d.v.s. både för ditt nya abonnemang hos oss, samt för uppsägningstiden av ditt gamla abonnemang.

Behöver ditt nummer porteras snabbare kan du ta kontakt med vår kundtjänst.

Vill du skjuta upp nummerporteringen så går det bra, förutsatt att minst fem arbetsdagar kvarstår innan flytten skall ske. Kontakta vår kundtjänst.

Nej, det är valfritt. Det går bra att använda valfri SIP-kompatibel utrustning. Du behöver i så fall användaruppgifter från oss som du får ställa in i din IP-telefon. Av säkerhetsskäl lämnar vi endast ut dessa uppgifter via brev eller via kundportalen. Vi ger inte heller någon support på IP-telefoniutrustning från tredje part.

Du kan också använda din mobiltelefon (Android eller iOS) tillsammans med din IP-telefoni.

För att ringa ut måste du ange ett riktnummer. Kontrollera också att din telefon sänder toner (DTMF) och inte pulser. Äldre telefoner utan tonval kan tyvärr inte användas med IP-telefoni mer än för just mottagning av samtal.

Du behöver i vissa fall göra en så kallad ”port forward” för att telefonin ska fungera. De flesta routrar sköter detta helt automatiskt men visa routrar kan man behöva ändra i. De portar som ska vidarebefordras är:
69 – UDP
5060 – 5080 TCP UDP
9000 – 14000 UDP
50000 – 60000 UDP

Vi kan inte lämna några garantier på att detta kommer att fungera. I de flesta fall är det inga problem men vi råder dig ändå att rådfråga din larmoperatör om du är osäker på funktionaliteten.

Våra bredbandstjänster kräver aldrig något användarnamn eller lösenord för att koppla upp. Om du möts av någon form av inloggningsruta när du försöker ansluta kan det t.ex. handla om att du använder ett lösenordsskyddat trådlöst nätverk. Har du köpt en router från oss (Asus RT-AC66U) så hittar du bruksanvisningar och snabbstarts-guide längst ner på den här sidan.

Vanligast är att vår IP-telefoni levereras med en IP-telefon (Gigaset) eller telefonbox. Denna ansluter du till din bredbandsrouter.

IP-telefoni till router

IP-telefoni basstation

Beroende på hur stadsnätet fungerar kan det ta mellan 1-5 arbetsdagar (med reservation för längre väntetider i sällsynta fall). Du betalar ingenting förrän vi fått bekräftelse på inkoppling av stadsnätet. Om du angett ett mobiltelefonnummer vid beställningen får du ett SMS så fort tjänsten har blivit aktiverad.

Ja. Du kan alltid uppgradera om det finns en högre hastighet tillgänglig för dig. En uppgradering kan ta mellan 1-5 arbetsdagar. Vill du hellre nedgradera till en lägre hastighet går detta normalt också bra, dock träder den in vid nästa faktureringsperiod.

Nej, men vi erbjuder router som tillval. Läs mer om ASUS RT-AC66U eller kontakta vår kundtjänst. Om du redan har en router du är nöjd med kan du använda den.

Har du fiber så behöver du inget modem. Enda tillfället du behöver ett modem är om du har ADSL-uppkoppling.

Internetport erbjuder tjänster upp till 1 Gbit/s. Tillgängliga hastigheter kan emellertid variera från stadsnät till stadsnät. Det finns stadsnät som inte stödjer 1 Gbit anslutningar.

Ja, det går bra förutsatt att vi fortfarande kan leverera till din nya adress.

Kolla först om vi har någon aktuell driftstörning i på den här sidan. Internetports ansvar som din bredbandsoperatör är att leverera fullt fungerande bredbandstjänst till ditt uttag (medieomvandlaren / fiberuttaget) och det är därför viktigt att du först utesluter problem med din egen hemutrustning.

  • Innan du kontaktar support bör du därför prova att koppla bort eventuell router och direktansluta din dator med nätverkskabel till uttaget LAN 1 på din medieomvandlare.
  • Prova byta nätverkskabel för att utesluta problem med nätverkskabeln.
  • Vid fel rekommenderar vi att ni ringer vår support, mejlar oss på support@internetport.se eller kontaktar oss i Livechatten på vår hemsida för att få direkt kontakt med en handläggare som kan kolla på ditt ärende.

Efter ett strömavbrott eller fiberavbrott kan du behöva starta om din utrustning. Det gör du enklast genom att;

  • Dra ut nätanslutningen och strömkabel ur hemmaswitchen, telefonidosan och TV-boxen.
  • Vänta i 10 – 20 sekunder.
  • Sätt i nätanslutning och strömkablar igen.

Om din uppkoppling är långsam får du gärna mäta din uppkoppling med Bredbandskollen. Vi garanterar alltid minst 60% av utlovad maxhastighet. Visar det sig att mätvärdena blir lägre än vår hastighetsgaranti är det viktigt att du även mäter med din dator direktansluten mot fiberuttaget (istället för via router) och att du är helt ensam på din uppkoppling just vid mättillfället. Om du då får bra mätvärden kan du kontrollera inställningarna i din router. Om du däremot upplever att mätvärdena fortfarande inte motsvarar den hastighet du önskar är du välkommen att kontakta oss för vidare felsökning.

Beroende på vilket stadsnät du är inkopplad i så kan vi tillhandahålla fast IP-adress. Vi kan för närvarande erbjuda statisk IP-adress i Servanet och IP-only’s stadsnät. Den fasta IP-adressen kan dock behöva bytas ut vid behov av nätförändringar som sker tillsammans med våra samarbetspartners.

Nej, du behöver inte använda en router från oss. Det går alldeles utmärkt att använda vilken router som helst som förekommer på marknaden. I vissa fall så kan utrustning som blivit skickad av en annan operatör vara låst till att bara kunna användas hos dem. Vi rekommenderar i dessa fall att man kontaktar den operatören för att få korrekt information.

Ja, det kan du göra. För att vidarebefordra din IP-telefoni så loggar du in i vår kundportal och klicka på ”Mina Tjänster” i huvudmenyn längst upp. Välj IP-telefoni så får du upp dina abonnemang. Välj det abonnemang du vill administrera. Klicka på Inställningar i menyn till vänster. Välj Vidarebefordra.

Vidarebefordringar av samtal kostar enligt vanlig samtalstaxa. 0,15 kr/min till fast telefon i Sverige och 0,75 kr/min till mobiltelefon i Sverige.

Du kan även ladda ner en gratis app till mobiltelefonen (3CX) så kan du ringa och ta emot samtalet med den. Hör av dig till vår support om du behöver inställningar för appen skickade till dig.

Ja, du kan använda program/app från 3CX för att ha IP-telefoni i din mobiltelefon eller dator. Du kan ladda hem 3CX till iOS, Android, Windows och Mac. För att konfigurera appen i din smartphone/dator så behöver du få inställningar skickad till din e-post. För att få dessa inställningar skickad till dig:

  • Logga in i vår kundportal, portal.internetport.se
  • I menyn längst upp klickar du på Mina tjänster och väljer IP-telefoni
  • Klicka in dig på ditt abonnemang, exempelvis IP-Telefoni Abonnemange-retail1
  • Klicka på knappen Inställningar i vänstermenyn
  • Kontrollera så rätt telefonnummer är vald (längst upp i mitten av sidan), och klicka på knappen App (längst ner i vänstermenyn)
    Om fliken App är gråmarkerad så behöver vi ge dig åtkomst till dessa inställningar. Kontakta supporten så hjälper vi dig. 
  • Klicka på knappen ”Skicka konfigurationsmail”
  • Du kommer nu få ett mail skickad till dig med konfiguration av din 3CX-app.

 

Badge iOS Badge Android Badge Windows Badge mac

Användarmanual för 3CX-appen hittar du här.

Behöver du fortfarande hjälp?

Ring oss på 0650-40 20 00, skicka ett mail till support@internetport.se eller använda livechatten!